Българско списание за психиатрия, 2024; 9(4):16-21

ЧЕСТОТА НА ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА И СВЪРЗАНИ ФАКТОРИ СРЕД СТУДЕНТИ В ЮЖЕН ТУНИС

Муна Баклути, Йосра Медждуб, Амира Шаабуни, Нуа Кетата, Джихен Джедиди, Сурур Яаиш, Джамел Дамак, Бен Табет Джихен, Мохамед Маалеж, Нада Шарфи, Манел Маалеж

Резюме. Въведение. Хранителните разстройства (ХР) се определят като значими и трайни нарушения в приема на храна, често свързани и с други патологични поведения. ХР са комплексни мултифакторни патологии, които са чести сред младите хора, особено сред студенти. Целите на това проучване бяха да се установи честотата на ХР сред студенти от висши училища в провинция Сфакс, Южен Тунис, и да се проучат свързаните фактори. Материал и методи. Това е описателно срезово проучване, проведено върху представителна извадка на студенти от висши училища от Сфакс през учебната 2017-2018 година. Резултати. Бяха събрани общо 589 отговора за анализ. 419 от респондентите бяха жени (71,1%), със съотношение по пол (мъже/жени) от 0,4. Средната възраст беше 21,2 ± 1,7 години. ХР бяха установени при 226 студенти (38,4%). Бинарният логистичен мултивариантен анализ показва следните независимо свързани с ХР фактори сред студентите: физическо увреждане (AOR = 2,7; p = 0,009), редовна физическа активност (AOR = 1,59; p = 0,028), участие в партита (AOR = 1,8; p = 0,019), членство в студентски сдружения (AOR = 4,50; p < 0,001), тревожност (AOR = 2,19; p = 0,001) и ниска самооценка (AOR = 2,41; p < 0,001). Заключение. Здравните власти и академичното ръководство на висшите училища в Сфакс трябва да положат усилия за промоция на оптимално психично здраве сред студентите. Създаването на различни клубове за занимания и на звено за психологично консултиране може да има превантивна роля за ХР и други патологични поведения.

Ключови думи: хранителни разстройства, студенти, болестност, фактори

Пълен текст тук.